Historia: Modellflygarnas bygglokaler under årtionderna

Gunnar "Gurra" Ågren berättar

Första kontakten

Min första kontakt med klubben var i början på 1946, då jag tog mig ned till klubblokalen vid köttbesiktningen nere vid Svintorget (det röda tegelhuset vid Uppsalabuss). Detta första besök gav inget resultat, ingen brydde sig om en vilsekommen kille på 14 år.

Björklund
Modells bygglokal Dragarbrunnsgatan ”Björklund”

Första lokalen

Modellflygarnas första lokal var på Dragarbrunsgatan 69 och det var omkring 1944, Lokalen vid köttbesiktningen kommer nog till runt 1945 genom några kontakter i kommunen.

Köttlabbet

Först 1948 kommer jag med i klubben genom att jag träffar Holger Sundberg som också bor i Luthagen, och då blir lokalen en fast punkt för mig då jag även blev sekreterare och kassör i sektionen.

Lokalen var ett stort rum en trappa upp, vår närmaste granne i dörren bredvid var hälsovårdsnämdens köttlabb.

Radio Queen

”Radio Queen”, klubbens första RC-modell
utanför klubblokalen vid köttbesiktningen (Uppsalabuss).

Från lokalen utgick cykelturerna till Sundbro för trim flygning av modellerna, sektionen hade en cykelkärra där modellerna låg i fack under en dukklädsel, tyvärr något tungtrampat ekipage!

Utanför klubblokalen var en liten asfaltsyta och där testflögs de första linkontrollmodellerna!

Här hade vi en rätt stor verksamhet fram till 1955 då kommunen kräver oss på hyra, och några pengar har vi då inga, vad jag kan minnas - 200:- i sektionskassan. Då fanns inga hyresbidrag.

Detta resulterade i att sektionen blev vräkt från lokalen, och detta sker genom att en delgivningsman kom till Nymanbolagens port där dåvarande klubbledaren, ing. Ulf Christersson fick kvittera den.

Ågren och Karell

Några månader senare har hyresbidrag kommit, men för oss för sent. Vi var efter vräkningen husvilla, då kommer jag att tänka på en lokal jag sett när jag jobbade som springgrabb på Ågren o Karell för en del år sedan.

Jag tar kontakt med Bertil Samuelsson som är ägare till firman nu, och frågar om den är ledig, och vi tittar på den. Det är en vindslokal 4 tr upp inne på gården S:t Persgatan 5. Där jobbade förut ÅK dekoratör som flyttat till en lokal ovanpå affären.

Vi flyttar in, och börjar med att röja ur den från en massa bråte. Vårt första hyresbidrag på 500:- går till hyran men efterskänkes av Dir Samuelsson till klubben och för dem bygger vi byggbord och bänkar.

Lokalen på S:t Persgatan blev en fast punkt för ett intensivt modellbygge för många av sektionens medlemmar, Bosse Wall, Nils-Erik Hollander, Ambjörn Wahlund, senare nordisk mästare i F1A, och många fler.

Sankt Persgatan

Lars-Erik Larsson visar linmodell, lokalen S:t Persgatan (Ågren och Karell).

Som litet kuriosa om lokalen kan nämnas att vi hade motorkörningsbänk i ena hörnet med utsug till taket. Här kördes även vid ett tillfälle en liten linkontroll tjudrad i golvet med kort kort lina!!!

1969 flyttar vi från s:t Persgatan 5 till en källarlokal på Årstagatan. När vi varit på Årstagatan en tid så kunde jag övertala Holger Sundberg att bli byggledare. Och efter en tid började han tävla igen, och det var roligt!

Börjegatan 44

Våren 1980 fick vi modellflygare ett tips av Yngve Karlsson om en lämplig lokal för oss. Kontakt togs med Industriverket om att få hyra en lokal på 100 m² en trappa upp i transformatorstationen Stabbylund, Börjegatan 44, och kontrakt skrevs.

Här startar vi under hösten en omfattande ombyggnad av lokalen under ledning av dåvarande ordföranden Mats Lundin och flera sektionsmedlemmar, och iordningställande av två kala betongrum.

Först måste en massa bråte tas bort, sedan indragning av belysning och vatten. Det mest omfattande var att genom akustikplattor i taket få bra ljudnivå i detta mycket bastanta hus.

Samuelsson

Klubbkväll på lokalen Börjegatan, Bengt Olof Samuelsson pratar motorer.

När lokalen varit i bruk några år ansågs den som en av Sveriges finaste bygglokaler för modellflyg!

Calle SundstedtHär bedrevs kursverksamhet för ungdomar under åren 1980-2004 två kvällar i veckan, övriga kvällar byggde medlemmar nästan var kväll.

Många av kursverksamheternas ungdomar kom från angränsande Tiundaskolan där Carl-Göran Sundstedt var ämneslärare och även lärare i fritt valt arbete, som var modellflyg. Så härifrån kom många nya modellflygjuniorer till klubben.

Lokalens läge var också bra, då den låg på vägen ut till klubbens flygfält vid Sundbro. Här samlades man när man åkte ut och trimmade och åkte till tävlingar.

De 25 åren vid Börjegatan var en framgångsrik period i modellsektionens historia, deltagande i många VM-EM Svenska mästerskap och World Cup tävlingar med mycket fina resultat!

Tre svenska mästare
Tre svenska Mästare utanför lokalen Börjegatan.
Deniz, David och Gurra.

Lokalen var även centralpunkten för de många tävlingar vi ordnade under den här tiden, Majtävlingen varje år, flera Svenska mästerskap/Nordisk landskap och en World Cup-tävling!

Anledningen till att vi måste flytta från Börjegatan var att Odd Fellow logen köpte huset av kommunens fastighetsbolag.

Verkstadsgatan

Vi fick en del förslag på ny lokal, och dåvarande styrelsen beslöt att lokalen vid Verkstadsgatan skulle passa oss bra.

Där iordningställde den yngre generationen medlemmar en ny bygglokal. Den blev en ny, fin samlingspunkt för oss modellflygare.

Gurra Ågren

Uppdaterad: 2016-06-08 07:22