Hoppa till sidans innehåll

RC-flyg


RC-flyg

Radiostyrt modellflyg (RC-flyg) är idag den ojämförligt största grenen inom modellflyget. Det är inte konstigt med tanke på att det i alla tider har varit modellflygarens dröm att kunna styra sin farkost fritt genom lufthavet.

Går man in i en hobbyaffär idag så kan man lätt få intrycket av att det bara är radioflyg som gäller och att annat modellflyg är till för nostalgiker. Radioflyg är väldigt roligt - inget snack om saken, men de andra grenarna har också mycket att ge.

Linkontroll ger en unik direktkontakt med flygplanet, friflyget har mycket att ge den tävlingsintresserade och den som gillar aerodynamik. Bygger man ett par gummimotordrivna modeller lär man sig snabbt olika byggtekniker och det blir lätt att förstå principerna för hur ett flygplan flyger.

Inte svårt

Det är lätt att köpa ett radiostyrt flygplan eller helikopter med motor och radiokontroll, men för att verkligen lyckas är det en stor fördel att ha någon som kan hjälpa till dels vid bygget och sedan vid de första flygningarna. Det är här modellflygklubben kan hjälpa till - ta vara på den möjligheten!

Klubben kan hjälpa till med byggtips, intrimning av modellen och övning med hjälp av dubbelkommando. Att flyga radio är ungefär som att cykla, när man väl hittat den där aha-känslan glömmer man det aldrig. Sen står fältet fritt och det finns mycket att välja på! Segelflyg, elflyg, glödstiftsmotorer, fyrtaktare, stora bensinmotorer, helikoptrar, stora eller små flygplan, jetplan med fläktmotor eller äkta jet-turbiner.

Ju mer man själv bygger från grunden, desto billigare blir det och desto fler konstruktioner finns att välja på. Det är mycket lättare att reparera skador på sånt man byggt eller skruvat ihop själv.

Ta det bara lugnt i början. Börja inte med att bygga den där Spitfiren, DC-9:an eller Viggen med turbin och infällbara ställ, börja med en snäll "trainer" först!

Klubben hjälper dig

Vi hjälper dig att komma igång med RC-flyg, från de första provflygningarna med dubbelkommando, ända fram till ditt RC-diplom. Klubben har en skolmodell med dubbelkommando. Vi hjälper dig också att lära dig bygga din egen modell. Det är många tricks att behärska för att kunna bygga och flyga sin radiostyrda flygmaskin på ett säkert och "proffsigt" sätt. Men det är inte så svårt, bara man gör rätt från början !

Sedan kan man tävla i till exempel konstflygskala, pylonracing och aircombat. Eller söndagsflyga, klura på tekniska problem, bygga i balsa eller glasfiber, söka i flyghistoriskt material, ligga i gräset och prata, grilla korv med klubbkompisarna - det finns något för alla inom radioflyget!

Vi hjälper dig att komma igång

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:34

UFK Modell

Kom med i klubben

UFK Modellflygare på Facebook
Flygskolan

Postadress:
Uppsala FK Modell - Flygsport
Bengt Eriksson, Järlåsa 45
74497 Järlåsa

Kontakt:
Tel: 0706413116
E-post: bengt68eriksson@gmai...

Se all info