Hoppa till sidans innehåll

Konstflyg, 3D


Konstflyg

De allra flesta flyplan i affärerna och på modellflygfälten är modellplan avsedda för olika former av konstflyg. Många är flygplan utan förebild, andra är skalamodeller av konstflygplan i fullskala.

F3A är en internationell tävlingsklass för konstflyg.

Flygplan av denna typ flyger oftast mycket rent, de lyder roder på ett precist sätt. De är mindre känsliga för vind och kyttig luft men de är ändå inte bra som nybörjarmodeller eftersom de inte är självstabiliserande. Dessutom är de för snabba för att en nybörjare ska hinna med.

3-D

Flygplan av typen 3-D är också mycket populära. De är lätta och har starka motorer i förhållande till vikten. Det gör att man kan "hovra", hänga i propellern, och i pricip flyga i vilket flygläge som helst. För att kunna styra flygplanet i stillastående och låga hastigheter krävs mycket stora roderytor och stora roderutslag. Exponentiella utslag på sändaren är nästan ett måste.

Men 3-D ska man inte börja med som nybörjare. Dels är de inte stabila alls, dels måste man flyga med alla fyra roder hela tiden. De stora utslagen gör att man mycket snabbt hamnar i knepiga flyglägen.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:34

UFK Modell

Kom med i klubben

UFK Modellflygare på Facebook
Flygskolan

Postadress:
Uppsala FK Modell - Flygsport
Bengt Eriksson, Järlåsa 45
74497 Järlåsa

Kontakt:
Tel: 0706413116
E-post: bengt68eriksson@gmai...

Se all info