Hoppa till sidans innehåll

RC-segelflyg


RC-segelpiloter. UFK
The art of Silent Flight

Tänk dig en stilla sommardag, Gummirepet sträcks, lite till och lite till. Den gracila modellen med dess långa vingar hålls upp mot vinden.

Roderfunktionerna kollas en sista gång. Schwish!! Modellen stiger brant mot vinden. Du ligger med lite höjd roder för att hålla gummit sträckt så länge som möjligt.

På 100 m höjd dyker modellen med linan ett par meter för att sedan kopplas loss och stiga tills den planar ut i en fin glidflykt. Du cirklar runt ett tag och hittar efter ett tag ett område där luften bär och modellen slutar tappa höjd. Med lite tur och envishet vinner du mer höjd i termiken. Du följer termiken tills den tar slut eller du inte vill komma högre. Modellen flyger tyst och stilla, nästan som en stor rovfågel. Så länge det finns termik och piloten är skicklig så flyger modellen.

Radiostyrda segelmodeller finns i alla storlekar från små hangmodeller i skala av en jetfighter till 5-6m stora termikseglare. I UFK har vi mest sysslat med termikmodeller, främst beroende på att Uppsalaslätten är i plattaste laget för att det skall finnas några fina hang. (Hang = uppvindar orsakade av berg).

RC-segel, Lågsniff. UFK

Radiostyrt segelflyg är som en dans med naturkrafterna. Det enda sättet att flyga högre och längre är att utnyttja naturlagarna och vindarna. 

Om du känner dig lite sugen att testa RC-segelflygning, hör av dig till oss. Våra duktiga flygare och instruktörer hjälper dig gärna med provflygningar och att lära dig bygga och flyga din egen modell.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:19

UFK Modell

Kom med i klubben

UFK Modellflygare på Facebook
Flygskolan

Postadress:
Uppsala FK Modell - Flygsport
Bengt Eriksson, Järlåsa 45
74497 Järlåsa

Kontakt:
Tel: 0706413116
E-post: bengt68eriksson@gmai...

Se all info